torstai 26. toukokuuta 2016

KouluPidimme keskiviikkona Powerpoint esityksen ykkös- ja kakkosluokkalaisille kokemuksestamme täällä. Kerroimme myös, mitä eroja havaitsimme verrattuna Suomeen niin koulutasolla kuin yleisestikkin.

Koulunkäyntiin liittyviä eroja löytyi useita. Lähiaikoina muutama opettaja täältä koulusta vieraili Seinäjoella taitaja2016 finaalissa ja kehuivat Suomen koulusysteemiä ja valtion panostusta opetukseen ja koulutettaviin.  • Koululounas, sitähän täällä ei ole ilmaiseksi saatavilla. Luokassa kävi melkoinen kuhina, kun kerroimme että Suomessa saamme joka päivä kunnon lämpimän lounaan vieläpä ilmaiseksi. Täällä koulussa on kioski, jossa on myynnissä erilaisia sämpylöitä, lämpimiä snackseja ja keittoa, jota tosin saa ottaa vain pienen kulhollisen. Monet tuovat kotoaan eväiksi esimerkiksi leipää.
  • Tauot, täällä tunneilla on aina tietty kulkukaava. Tauon päättyessä kello pirisee, eli koko koulu menee samassa tahdissa. Tietysti on pieniä vaihteluita, esim välillä kaksoistunnilla saa itse päättää taukonsa ajankohdan. Opettajat täällä kuvailivat tahtia vähän armeijamaiseksi ja pitivät ajatuksesta, että tauot olisivat joustavampia ja tulisivat silloin kun opettaja sanoo.
  • Loput kohdat ovatkin enemmän hiusalaan liittyviä. Ensinnäkin, jokainen joutuu ostamaan kaikki välineet itse. Harjat, kammat, sakset, klipsit, jopa föönit.. Koulu tarjoaa lainaan vain muutamia föönejä ja hiusten viimeistelyrautoja. Muitakin tavaroita on tarjolla melko vähän, hengettömiä pinnejä oli lähes mahdoton löytää. Leikkauksessa tarvittavia tavaroita säilytetään
    "vyölaukussa" eikä kärryjä ole käytössä.
  • Hiukset pestään lähes aina kahdesti shampoolla, eikä koulussa opeteta hierontaa hoitoaineen vaikutusajalle. Erilaisia tuotteita käytetään ronskimmin ja monipuolisemmin, etenkin muotovaahto ja vahat naisille ovat suosiossa.
  • Ennen tätä reissua ei oltu edes koskettu ilmakihartimeen, mutta nyt sitä on tullut käytettyä ja todella paljon ja se onkin täällä erittäin suosittu väline. 
  • Yleissivistävien aineiden ja työssäoppiminen on melko erilaista täällä. Luokkalaisemme eivät ole opiskelleet englantia ollenkaan hiusalalla opiskellessaan. Matikkaa saattaa olla keskellä päivää ja myöhemmin palataan taas hiusalan hommiin. Ylipäätään opettajia saattoi olla saman päivän aikana useita, toisin kuin me menemme aikalailla yhden opettajan johdolla. Yleissivistäviä aineita opiskellaan yleensäkkin vähemmän kuin meidän ammattiopistossa. Työssäoppiminen suoritetaan tasaisesti ympäri vuoden, aina kaksi päivää viikosta. Näin kehittyminenkin on tasaisempaa ja vakioasiakkaiden luominen paljon helpompaa. Työssäoppijat eivät saa töistään rahaa elleivät tee töitä myös kouluajan ulkopuolella ja siihen osa liikkeistä ei edes suostu,
Seuraamamme luokka on jaettu kahtia ja asiakaspalvelua on kerran kahdessa viikossa per ryhmä. Asiakaspalvelun työt kerätään paperikalenteriin, josta ne jaetaan vasta tunnin alussa. Ainut ajanvaraustapa puhelimitse tai paikan päällä. Myös hinnat ovat Suomea huomattavasti alhaisemmat.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti