keskiviikko 11. toukokuuta 2016

May holiday

Alankomaissa koulut viettävät huhtikuun lopulla kahden viikon lomaa ja loma koski myös meitä. Loman aikana on muutamia alankomaalaisia merkkipäiviä, kuten kuninkaanpäivä ja "itsenäisyyspäivä" tai tarkemmin päivä jolloin Saksa vetäytyi miehittämästään alueesta. Työskentelimme kuitenkin töissä normaalisti kaksi päivää viikosta ja osallistuimme paljon paikallisiin tapahtumiin. Ensimmäiset lomapäivät otettiin rennommin ja käytiin vähän kiertelemässä paikallisia kauppoja ja alueita.

Keskiviikkona 27.4. oli kuninkaanpäivä, jolloin koko maa juhlii nykyisen kuninkaan syntymäpäivää. Maan lipun punainen, valkoinen ja sininen saavat rinnalleen oranssin, Oranje-kuningashuoneen värin. Osa ihmisistä pukeutuu oranssiin ja kaupat pursuavat oranssia rekvisiittaa ja syötävää. Ostimme aiemmin luokkalaistemme avustuksella liput paikalliseen festaritapahtumaan kingsday outdoor. Lipun hinta oli n. 15 euroa ja tapahtumassa oli monia dj'tä ja se kesti reilut kuusi tuntia. Tapahtuman ikäraja on 14 vuotta ja porteilla tehdään tarkat turvatarkastukset. Porteilla alaikäiset voidaan jopa puhalluttaa ja alkoholin käytön valvonta on muutenkin tarkkaa. Tapahtuma-alueen sisällä oli kojuja, joista sai juotavaa ja syötävää. Normaalista poiketen juomat maksettiin munteilla, joita saatiin munttikassoista. Yksi muntti vastasi 2,5 euroa ja hinnasto oli helppo munttien avulla, esimerkiksi yksi pepsi maksoi yhden muntin. Näin säästyttiin käteisen ja vaihtorahojen kanssa pyörittelystä. Sää oli alkuillasta hyvä, mutta loppua kohden alkoi kuurottelemaan vettä. Paikalla oli n. 2000 osallistujaa.

Päätimme lähteä kahden päivän reissulle Amsterdamiin 2.-3.5. Varasimme hostellin etukäteen netistä, yöpyminen maksoi 35 euroa per pää ja hinta sisälsi aamiaisen. Huomasimme jälkikäteen että hostelli sijaitsee punaisten lyhtyjen reuna-alueella, joten olimme hieman peloissamme ennen lähtöä.

Pyöräilimme maanantai aamuna juna-asemalle, ostimme junaliput ja juna lähti matkaan klo 8.03. Perillä oltiin puoli yhdentoista maissa ja suuntasimme kohti keskustaa kiertelemään kauppoja kunnes hostellimme sisäänkirjautuminen aukesi. Käytiin kahden maissa viemässä tavarat ja ensimmäiset ostokset huoneeseemme. Yllätyimme, koska huone oli todella siisti ja juuri remontoidun näköinen. Alue oli hieman kyseenalainen, mutta aikomuksena oli mennä hostellille ajoissa, jottemme joutuisi vaaratilanteisiin. Loppu päivä kierreltiin kauppoja sekä ostettiin pikkupurtavaa illalle. 

Amsterdamin juna-asemaVilskettähän siellä riitti, mitä nyt 820 000 asukkaan kaupungilta voikin odottaa. Kadut vilisivät myös turisteja ja erilaisia turistiryhmiä. Törmäsimme jopa yhden tavaratalon liukuportaissa suomalaisiin! Asemalta löydettiin nopeasti Amsterdamin keskusta, Kalvestraatin alue, tai siksi sitä ainakin luullaan. Kadut olivat täynnä yksittäisiä liikkeitä toinen toisensa jälkeen ja lähistön ainoa löytämämme ostoskeskus oli kaunis mutta sisällöltään onneton. Keskusta vaikutti rajoittuvan melko pienelle alueelle, mutta oli sisällöltään monipuolinen. Parhaiten meille jäi mieleen useat Mc Donaldsit, Forever 21 ja Bershka.


Ensimmäinen päivä pyhitettiin kokonaan shoppailulle ja mentiin hostellille lepäämään illalla seitsemän aikaan. .Toisena päivänä oli tiedossa heti aamupalan jälkeen huoneen luovutus ja lähdimme hostellilta jo ennen kymmentä. Aamun kävelimme vähän eri alueilla mitä edellisenä päivänä. Kävelimme myös vahingossa Anne Frankin talon lähistölle, löysimme sinne ohjaavan kyltin ja paljon ihmisiä jonottamassa sisälle. Ei meinattu aluksi edes pongata koko taloa, mutta osuihan se sitten lopulta silmään. Ei nyt ulkoapäin mikään maata järisyttävä nähtävyys, ikkunatkin oli pimennetty. Suuremman vaikutuksen teki yksi kirkko jonka sisällä käytiin, se oli täynnä koristeita ja yksityiskohtia. Ihan eri tasolla Suomen kirkkoihin verrattuna, niinkuin oli jo ulkoapäin odotettavissa. Loppupäiväksi menimme uudestaan keskustaan kiertelemään kauppoja vähän rennommalla tahdilla. Junamme takaisin Leeuwardeniin lähti 18 maissa.Etukäteen meitä oli varoiteltu paljon taskuvarkaista, joten olimme varuillamme koko reissun ajan. Myös huumeiden laillisuus ja yleinen käyttö toivat epävarmuutta kadulla liikkumiseen. Huumeiden käyttö ei noussut suuremmin esille, mutta hajusta kyllä huomasi mitä on tullut polteltua. Meidän onneksemme kuitenkin kaupunki tuntui aika turvalliselta ja reissu sujui ongelmitta. Torstaina 5.5. oli itsenäisyyspäivä sekä helatorstai eikä meillä ollut töitä. Lähdimme katsomaan tapahtuisiko keskustassa mitään, tosin Jenni jäi kotiin parantelemaan itseään taudista. Saavuimme keskustaan ja koko kaupunki kuhisi ihmisiä, suorastaan yllätyimme. Keskustassa oli markkinan tapainen tapahtuma ja lavoilla esiintyi bändejä. Keli oli aurinkoinen ja lämmin, joten ihmiset viihtyivät ulkona nurmikolla loikoillen.

Vahtasimme koko viikon ankarasti sääennustuksia silmiä hieraistellen pitääkö tulevat kelit todella paikkaansa. Tottahan se oli, hellettä ja aurinkoa. Ostimme onneksi ruokaostosten yhteydessä aurinkorasvaa, ilman sitä ois itse kukin kärähtänyt. Molemmat päivät makoilimme läheisellä rannalla, emmekä olleet ainoita paikalla. Onneksi hyvät kelit kesti vain muutamia päiviä, eihän tuota olis pitempään jaksanutkaan auringossa loikoilla tai saati koulun sisältä katsoa ulos kun aurinko porottaa. Hyvillä fiiliksillä jatketaan kohti viimesiä viikkoja. Paluu Suomeen lähenee vaikka vastahan tähän arkeen täällä alkaa tottua. Mutta ei vielä puhuta lähdöstä, onhan tässä vielä pari viikkoa jäljellä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti