maanantai 23. toukokuuta 2016

Kokemuksia Alankomaista

Huh huh, kun aika kiiruhtaa! Ei olla keretty tänne blogin puolelle mitään päivitellä, kun ollaan niin paljon oltu menossa. Arki on alkanut rullaamaan normaalisti ja elämä täällä alkaa tuntua tutulta ja turvalliselta. Paikat ovat pikkuhiljaa tuttuja ja kulkeminen on helpompaa. Koulu- ja työpäivien jälkeen laitamme ruokaa ja sitten kello onkin jo niin paljon, että on aika lysähtää suihkun kautta sänkyyn.

Ajattelimme kertoa hieman hintatasosta, sekä muista asioista, joihin olemme kiinnittäneet huomiota. Ensimmäisenä mieleen tulee kauppojen koko ja aukioloajat. Kaupat ovat pieniä verrattuna suomen hypermarketteihin. Isoimmat kaupat ovat suunilleen samankokoisia, kuin s-marketit suomessa. Siwan kaltaisia vapaammilla aukioloajoilla varustettuja pikkupuljuja ei löydy ollenkaan. Kaupoissa on hitusen alempi hintataso kuin Suomessa. Ero ei ole suuri ja hinnat vaihtelevat todella paljon. Juusto on vähän kalliimpaa ja jauheliha taas hyvin halpaa.

Kaupoista vielä sen verran, että esim. perunoita löytää pusseista valmiiksi kuorittuina monissa eri muodoissa (lohkoina, lastuina, kuutioina), eli itse tarvitsee vain kypsentää. Pakastimesta löytää jopa mangoa, muttei vihannessekoituksia.


Esimerkkejä:  
                            Maustamaton kana 6,50€/kg
                            Jauheliha 3€/700g
                            Juusto
                            Leipäpussi 1,74€
                            Jugurtti 1,23€/l
                            Coca cola 2,09€/2l
                            Lakritsikarkit 1,45€/265g


Alkoholi on hollannissa paljon edullisempaa kuin suomessa. Baareissa kuitenkin hinnat nousevat melkein samalle tasolle. Kaupoissa myydään mietojen juomien lisäksi useita viinejä, muttei kuitenkaan väkeviä, sillä kaupan yhteydessä on usein "minialko".

Alkoholijuomat:
                             Kalja 0,39€/tlk
                             Siideri (somersby) 1,39€/tlk
                             Viinipullo 4€/pullo

                           
Julkinen liikenne on hieman halvempaa, sillä bussimatka (8km) kustantaa noin 2€ ja junalippu (n.200km) 26,50€. Junalippu ostetaan halutulle välille ja tietylle päivälle, mutta sen voi käyttää mihin kellonaikaan tahansa. Bussit kulkevat aika tiheästi ja monipuolisesti, mutta yöllä on hiljaista.

Paikallinen liikenne on aivan hullua. Pyöräillessä täytyy todella pitää silmät auki tai muuten käy huonosti. Autot tekevät äkkijarrutuksia ja ajavat todella kovaa. Välillä ei käytetä vilkkua ollenkaan ja skootterit ajavat jalkakäytävillä. Skootteria ja pyörää ajaessa ei käytetä kypärää, eikä myöskään pienillä lapsilla näy kypäriä.

Työpäivämme liikkeissä ovat nyt ohi, jäljellä enää tämä viikko koulua. Koulussa pidämme luokkalaisillemme power point esityksen ajastamme täällä. Voimme linkata upottaa mitä lie esityksen myös tänne blogin puolelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti